ÇIRALI
Çıralı Kumsalı 3,2 km uzunluğunda olup genişliği 50-100 metre arasında değişmektedir. Kumsal denizden itibaren yumuşak bir eğimle yükselmektedir. Her iki ucunda kayalıklarla sınırlanmıştır. Genel olarak ince taneli yüksek kaliteli kum yapısına sahiptir. Kuzeyinde sadece kış aylarında akan bir dere yatağı vardır. Güney ucunda ise antik Olimpos Kentinin içinden geçerek gelen dere denize ulaşır. Böylece, Çıralı Kumsalı güneyi Olimpos Deresi ile Olimpos ve Çıralı olarak ikiye ayrılabilir.
Antalya 'nın 70 km batısında yer alan Çıralı, eşsiz deniz ve kumsalıyla limon ve portakal bahçelerinin içinde saklı bir cennettir. Çıralı 'nın 3.2 km uzunluğundaki kumsalını Torosların en güzel tepelerinden Tahtalı Dağı kucaklamaktadır.
Kumsaldan Olimpos Deresi - Akçay ve Ulupınar Çayı denize karışır. Akçay Deresi vadisinin içinde doğa ile bütünleşmiş antik Olimpos Kentinin kalıntıları yer almakta, kuzeybatıda ise Yanartaş - Likya 'nın sönmeyen ateşi yüzyıllardır yanmaya devam etmektedir.
Çıralı OlimposÇıralı 'nın tarihi ve doğal zenginliği, yasal statüler geliştirilerek koruma altına alınmış durumda. Olimpos Antik Kentinin bulunduğu vadi ve onun denize açıldığı kumsal, Arkeolojik SİT Alanı içinde. Kumsalın kuzeye doğru devam eden üç kilometrelik bölümü ve kıyı ise I. ve II. Derece Doğal SİT Alanı. Bugüne kadar turizmin getirdiği kirlenme ve yapılaşmadan payını almayan Çıralı 'nın özelliklerini koruyarak gelecek kuşaklara bırakılması hedefleniyor.
Çıralı Yanartaş (Chimera)Çıralı, Olimpos Milli Parkına ismini veren Olimpos Antik Kentini kapsaması nedeniyle I. Derece Doğal SİT Alanı ve Arkeolojik SİT Alanıdır. Ancak, Olimpos Milli Parkının sınırları dışına çıkarılmıştır. Burada yer alan Yanartaş (Chimera) doğal gaz ateşi ile sürekli yanmakta ve ziyaretçiler için çekicilik taşımaktadır.
Çıralı SahiliÇıralı kumsalı, tüm dünyada nesli tehlike altında bulunan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının Türkiye 'nin Akdeniz kıyılarında yuvaladığı önemli kumsallar arasındadır. Yakınındaki üreme kumsalları Tekirova ve Kumluca 'da artmakta olan insan baskısı, Çıralı kumsalının önemini daha da arttırmaktadır.
Çıralı 'nın Olimpos 'la birlikte anılmasının nedenlerinden birisi kumsallarının birbirine yakın olması ise de, kanımızca asıl neden, Yunan Mitolojisine başlı başına bir efsane kazandıran Yanartaş 'ın Çıralı 'ya yakın olması ve Çıralı 'nın adını Yanartaş 'dan almasıdır. Yanartaş adı verilen, sürekli yanan doğal gaz çıkışları Çıralı 'yı kuzeybatıdan çeviren ofiyolitik kayaçlar içerisinde yer almaktadır. Yunan Mitolojisindeki antik dönemde Khimaira Efsanesi burada geçmiştir.